Nová hudobná miestnosť watt-audio.sk

Potreba novej hudobnej miestnosti bola zrejmá už od prvého okamihu uvedenia do prevádzky pôvodnej miestnosti, ktorú som detailne našim čitateľom predstavil v júni minulého roku (https://www.watt-audio.sk/2023/06/07/posluchova-miestnost-watt-audio/). Aj napriek tomu, že miestnosť naplnila očakávania a poskytovala vyvážený a univerzálny zvukový priebeh pre široké spektrum testovaných audio komponentov, jej základné funkčné parametre boli do veľkej miery obmedzujúce. Zásadným limitom boli relatívne malé pôdorysné rozmery aj jej celkový objem, ktorý neumožňoval testovať rozsiahlejšie audio systémy, zvlášť väčšie reprosústavy. Problémom bola aj jej náročná dostupnosť – miestnosť sa nachádzala na 4. poschodí rodinného domu a vynášanie audio zariadení vyššej hmotnosti bolo fyzicky náročné a spojené s potenciálnou možnosťou ich poškodenia. Priestor kde sa nachádza nová hudobná miestnosť bol v hľadáčiku už od začiatku pre jeho výhodné základné parametre – takmer dva krát väčšia plocha podlahy a teda aj objemu, z dvoch tretín pod úrovňou terénu, pevná betónová podlaha, minimalizovaná plocha okien, ideálna komunikačná dostupnosť na zníženom prízemí rodinného domu. V čase tvorby pôvodnej hudobnej miestnosti bol však tento priestor využívaný na iný účel, ktorý nebolo možné v krátkom čase zmeniť. S odstupom viac ako roka sa však priority zmenili. Významným impulzom ku zmene bola aj možnosť využitia legendárnych reprosústav Klipsch Klipschorn AK-5 so svojimi špecifickými požiadavkami na umiestnenie v priestore (osadenie do rohov, dostatočný odstup medzi sústavami a väčší objem priestoru). Tak ako pri tvorbe konceptu prvej hudobnej miestnosti, aj v tomto prípade som oslovil spoločnosť ArtAcoustic s akustickým konzultantom Ing. Noskom, ktorá realizovala všetky potrebné merania s následnými návrhmi akustických úprav.

Príprava miestnosti na svoj účel (renovácia povrchov, položenie podlahy a pod.) s dôrazom na jej akustickú úpravu prebiehala vo viacerých etapách, po ukončení každej prebehli merania parametrov pre potvrdenie správnosti realizovaných krokov – dôraz bol položený na správny čas dozvuku, ktorý je základnou veličinou na ceste za skutočne kvalitným počúvaním. Taktiež ostatné dôležité akustické parametre – symetria akustiky, redukcia prvých odrazov, jasnosť hudobnej interpretácie, jej zrozumiteľnosť a jej dobrá priestorová lokalizácia boli priebežne sledované objektívnymi meraniami a ladené postupnými odporúčanými akustickými úpravami. Dá sa konštatovať, že vo výsledku boli všetky zadania naplnené.

Všetky namerané parametre hudobnej miestnosti vrátane meracieho protokolu si môžu záujemcovia prehliadnuť nižšie pod obrázkami. Podrobné parametre boli realizované pomocou reprosústav Avalon Acoustics Arcus umiestnených v blízkom poli počúvania (Near Field) rozmiestnených v rovnostrannom trojuholníku s dĺžkou strany 210 centimetrov.

Ing. arch. Viktor Kubal

Poďakovanie:

  • Spoločnosti ArtAcoustic, konkrétne Ing. Zdenkovi Noskovi a Ing. Zuzane Sasinek za návrh akustických úprav a za podrobné akustické merania.
  • Ing. Zuzane Sasinek za dodanie na mieru vyrobených akustických difúzorov a dodanie akustickej peny do absorpčných panelov.
  • Spoločnosti ArteHouse za dodanie na mieru šitého akustického závesu.
  • Manželke Lenke za podporu a trpezlivosť.

Merací protokol (pdf.)

Podrobné merania:

Reveberation Time Left

Reveveration Time Right

Clarity Left

Clarity Right

Definition L

Definition R

Envelope Time L

Envelope time R

FFT Waterfall L

FFT Waterfall R

Frequency Response L

Frequency Response R

Group Delay L

Group Dealay R

Harmonic distortion L

Harmonic Distortion R

watt-audio

Súvisiaci článok